Fala wyprzedaży na rynku aut używanych z okazji „Black Friday”

Warszawa, 24 listopada 2016 r. AAA AUTO, największy dealer samochodów używanych w Europie Środkowej, dołącza do firm i koncernów, które celebrują amerykańskie święto największych wyprzedaży w roku, odbywające się cyklicznie w ostatni piątek listopada, następnego dnia po słynnym Święcie Dziękczynienia. W związku z tym, AAA AUTO przygotowała na nadchodzący weekend specjalną ofertę rabatową, w ramach której ceny aut w jej wszystkich oddziałach mają spaść nawet o 10 000 zł.

„Black Friday jest uważany za początek gorączki świątecznych zakupów. Szaleństwo zakupów przed Świętami Bożego Narodzenia dosięga także rynek aut używanych. W AAA AUTO notujemy każdego roku zauważalny wzrost sprzedaży od końca listopada. Chcąc wyjść naprzeciw oczekiwaniom naszych klientów, od kilku już lat wyprzedaże samochodów rozpoczynamy w grudniu, inaczej niż dealerzy nowych samochodów, którzy zazwyczaj robią je po 1 stycznia. W tym roku zdecydowaliśmy się rozpocząć sezon wyprzedaży jeszcze wcześniej, już 25 listopada, przyłączając się tym samym do międzynarodowej celebracji Czarnego Piątku“ – powiedział Leoš Pilnaj, Dyrektor Generalny AAA AUTO w Polsce.

Powszechnie wiadomo, że nowy samochód traci tysiące złotych na wartości zaraz po opuszczeniu salonu samochodowego. Kolejny wyraźny spadek wartości auta następuje w ciągu dwóch pierwszych lat jego eksploatacji. Pod koniec tego okresu wartość samochodu wynosi już tylko około 30-50% pierwotnej ceny zakupu. Używane auta tracą na wartości dużo wolniej, ale pod koniec roku ich cena staje się niższa o co najmniej 10.000 złotych.

„W okresie przedświątecznym obserwujemy duży wzrost sprzedaży także w segmencie niemal nowych samochodów, dlatego te modele również obejmujemy specjalnymi rabatami w Czarny Piątek. Większe zainteresowanie „młodymi” używanymi samochodami wskazuje, że klienci wolą inwestować w „używki” wyższej kategorii, aniżeli kupować nowe samochody z niższego segmentu” -  dodał Leos Pilnaj.

Aktualna oferta AAA Auto w 4 oddziałach w Polsce obejmuje prawie 900 samochodów używanych.

Przykładowe ceny aut w AAA AUTO w Black Friday:

- Škoda Fabia, rok produkcji: 2012, przebieg: 52 373 km

·         Cena wyjściowa 63 000 PLN

·         Cena po rabacie 53 000 PLN

·         Rabat 10 000 PLN

Naciśnij Enter, aby wyszukać.
800 033 000Pn. - Nd. od 8:00 do 21:00