AAA AUTO szacuje, że średnia cena używanych aut sprowadzonych do Polski jest zaniżona i nie oddaje rzeczywistości

Warszawa, 25 sierpnia 2015 r. – Według AAA AUTO, eksperta rynku samochodów używanych, średnia cena sprowadzonych do Polski samochodów używanych w 2015 roku jest wyższa, niż wynika to z oficjalnej statystyki, według której wynosi ona 11.900 PLN za auto. Przyczyną takiego stanu jest przede wszystkim zaniżanie oficjalnej ceny samochodów przez nierzetelnych sprzedawców, a także duża część aut jest uszkodzona i przeznaczona do naprawy.

„W AAA AUTO, od kwietnia tego roku, sprzedaliśmy już niemal tysiąc aut, więc wiemy jakie samochody kupują Polacy i jakie są ich oczekiwania. W naszej firmie nie ma możliwości manipulowania cenami, dlatego pełna cena, którą płacą klienci, znajduje się na fakturze. Nie ma kwot wypłacanych pod stołem, ani innych przekrętów stosowanych w handlu między osobami fizycznymi i komisami oraz w imporcie indywidualnym. Średnia wartość smochodu kupionego w AAA AUTO w 2015 roku przez klientów, którzy pochodzą niemal z całej Polski, wynosi 25.800 PLN i naszym zdaniem wartość ta jest bliższa faktycznej średniej cenie płaconej, a nie tej, która wynika z oficjalnych statystyk“ – powiedział Przemysław Vonau, Dyrektor Generalny AAA AUTO w Polsce.

W 2015 roku najczęściej kupowanymi samochodami przez Polaków w AAA AUTO, były: Opel Astra, Ford Focus, Skoda Fabia, Volkswagen Passat, Ford Mondeo, Skoda Octavia. Większość aut kupowana jest za gotówkę, jednak na zakup 19 proc., a w samym sierpniu aż 27 proc., klienci zaciągnęli kredyt bankowy lub skorzystali z leasingu. Najkorzystniejszą formę finansowania auta pomaga wybrać doradca fiansowy, który jest obecny w salonie AAA AUTO.

AAA AUTO jest jedynym tak dużym, zinstytucjonalizowanym sprzedawcą aut używanych w Polsce. Firma jest częścią Grupy AAA AUTO, która z sukcesem działa w Europie Środkowej na kilku rynkach i rocznie sprzedaje ponad 60 tys. używanych samochodów. Prowadząc działalność od 23 lat, Grupa AAA AUTO obsłużyła ponad 1,6 miliona klientów, stając się tym samym źródłem wiedzy o rynku samochodów używanych, który nie jest transparentny.

***

Grupa AAA Auto istnieje na rynku od 23 lat i prowadzi sieć 35 salonów samochodowych w Czechach, Polsce, na Słowacji i Węgrzech. Specjalizuje się w samochodach po pierwszym lub drugim właścicielu, z udokumentowaną historią serwisową. Od momentu rozpoczęcia działalności, Grupa AAA Auto obsłużyła ponad 1,6 miliona klientów. W 2013 r. obroty wyniosły 379 milionów euro. W 2014 r. firma sprzedała 63 613 pojazdów.

www.aaaauto.pl

Dodatkowe informacje: