AAA AUTO z rekordowymi wynikami. W tym roku sprzeda łącznie około 75 tys. samochodów

Warszawa, 27 listopada 2017 r. Grupa AAA AUTO, największy dealer samochodów używanych w Europie Środkowej, osiągnęła łączną liczbę 69 tysięcy aut sprzedanych w bieżącym roku jeszcze przed wielką wyprzedażą przy okazji „Black Friday”. Tym samym osiągnęła wynik sprzedażowy za cały 2016 rok jeszcze w listopadzie bieżącego roku. Do końca grudnia spółka planuje sprzedać łącznie 75 tysięcy aut używanych.

W tym roku sprzedajemy średnio ponad 205 pojazdów dziennie, czyli 6400 miesięcznie. Spodziewam się, że do końca roku osiągniemy cel sprzedaży na poziomie 75 000 pojazdów. Płaszczyznę do rozwoju dostrzegamy zarówno w otwieraniu kolejnych oddziałów i rozbudowie istniejących, jak i we wprowadzaniu innowacji w zakresie sprzedaży, usług i nowych produktów, których ofertę przygotowujemy już na początek przyszłego roku. Mam nadzieję, że ta strategia pozwoli nam osiągnąć w 2018 roku wzrost co najmniej taki, jak w tym roku, a w razie utrzymania się sprzyjających warunków ekonomicznych jeszcze większą sprzedaż” – powiedziała Karolina Topolova , Dyrektor Generalna Grupy AAA AUTO.

W porównaniu z rokiem 2013, kiedy firma AAA AUTO sprzedała 56 646 samochodów, w ciągu pięciu lat liczba aut, którymi klienci wyjechali z firmy, wzrosła o 32,7 proc.

Promocyjna sprzedaż w „Black Friday”, którą w tym roku AAA AUTO zorganizowało już po raz drugi, to kolejny środek do osiągnięcia tegorocznych celów sprzedażowych. Cena wielu aut w trakcie promocji, która rozpoczęła się w piątek i trwała przez cały weekend, spadła nawet o 5.000 zł, a zniżki dotyczyły niemal 70 proc. modeli w ofercie. W tym roku sprzedano 16 proc. więcej samochodów niż w czasie zeszłorocznej promocji. „Co roku staramy się nieco wyprzedzić sprzedawców nowych samochodów, którzy w większości dopiero po pierwszym stycznia obniżają ceny modeli ze starego rocznika. Dlatego właśnie w „Black Friday” oficjalnie rozpoczynamy okres wielkich wyprzedaży” – dodała Karolina Topolova.

Wybrane fakty:

·      Szacuje się, że łączna liczba aut sprzedanych przez grupę AAA AUTO w ciągu ostatnich 5 lat (2013-2017) wyniesie na koniec bieżącego roku 327 500.

·    Grupa AAA AUTO we wspomnianym okresie na rynkach Europy Środkowej odmówiła sprzedaży ponad 700 000 aut oferowanych do sprzedaży z powodu ich złego stanu technicznego, nieznanego pochodzenia lub ze względu na podejrzenie cofania licznika.

·      Liczba oddziałów  AAA AUTO zwiększyła się z 32 w roku 2013 do 44 w roku 2017, tj. w ciągu pięciu lat zwiększyła się o 37,5 proc.

·      W ciągu ostatnich pięciu lat liczba aut oferowanych dziennie w ramach całej Grupy AAA AUTO zwiększyła się z 10 000 sztuk do 14 500 sztuk, tj. wzrosła o 45 proc.